All4kids
All4kids

Interaktivni savjetnik za roditelje i sve koji to žele biti
 
Početna stranicaRegistracijaLogin
lipanj 2018
ponutosričetpetsubned
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
CalendarCalendar
Latest topics
» MLJEČNI ZUBIĆI- BAŠ SVE O NJIMA
pet tra 03, 2015 12:25 pm by Kreativka

» CARSKI REZ
sri oľu 25, 2015 1:31 pm by Kreativka

» AUTOSJEDALICE GRUPA I-II-III 9-36kg
pet kol 22, 2014 1:10 am by moja lu

» Iskrivljena stopala
sub svi 17, 2014 11:28 pm by moja lu

» Graco-Evo kolica...
pet svi 16, 2014 9:51 pm by janaelena

» INHALATOR I INHALIRANJE
uto svi 06, 2014 10:26 am by tina25

» buggypod
uto oľu 11, 2014 9:54 pm by tina25

» TOP 10 POKLONA ZA 5 ROĐENDAN
pon pro 23, 2013 11:43 am by leobaby

» UČILICE, SUNČICE, HLAPIĆ I SL.
pon stu 25, 2013 1:08 am by Branka

» hello...
čet stu 14, 2013 6:06 pm by leobaby

Top posters
Aleksandra
 
moja lu
 
Netty
 
Branka
 
LuLu
 
boyd
 
Maja
 
Daisy
 
aneris
 
vejanka
 
Login
Korisničko ime:
Zaporka:
Loginiraj me automatski: 
:: Zaboravih zaporku
Online
Ukupno je: 2 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 2 gostiju. :: 2 Bots

/

Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 73, dana pon kol 07, 2017 8:11 am.

Share | 
 

 SVE O SPERMIOGRAMU

Go down 
Autor/icaPoruka
LuLu
Supermoderator
Supermoderator
avatar

Join date : 10.08.2009
Age : 38
Lokacija : tamo tamo daleko

PostajNaslov: SVE O SPERMIOGRAMU   čet kol 20, 2009 5:19 am

Spermiogram ili analiza sjemene tekućine muškarca predstavlja rutinsku pretragu u ispitivanju plodnosti muškog partnera u braku bez djece. Budući da je postupak bezbolan i vrlo jednostavan, a rezultati su brzo dostupni, to je jedna od prvih pretraga uopće, koja se poduzima u ispitivanju neplodnosti para. Nikad se dijagnoza ne donosi na osnovi jednog uzorka jer su moguće velike oscilacije u vrijednostima kod iste osobe, budući da su kvalitativne i kvantitativne osobine sjemene tekućine vrlo osjetljive na različite pojave: promjene temperature skrotuma (npr, zbog čestog boravka u vrućoj kupelji ili sauni, zbog nošenja uskog donjeg rublja ili hlača, zbog povišene tjelesne temperature uslijed neke upale isl.), učestalo pušenje, pijenje alkohola, uzimanje marihuane, nekih lijekova, te hormonskih pripravaka I dr.

S druge strane, spermiogram nije savršenI test jer čak i muškarac sa lošim karakteristikama spermija može ostvariti očinstvo, međutim u rijetkim slučajevima, muškarac s normalnim spermiogramom ima problema s istim.Postupak uzimanja uzorka:

Uzorak se obično uzima u laboratoriju, putem masturbacije i ejakulacije u sterilnu posudicu. Ne smiju se upotrebljavati obični kondomi jer sadrže lubrikante koji imaju spermicidno djelovanje.

Apstinencija od ejakulacije prije uzimanja uzorka mora biti od 2 do 7 dana, budući da se u uzorku nakon apstinencije kraće od 2 dana, može naći manji broj spermatozoida, a nakon apstinencije dulje od 7 dana, opada njihova pokretljivost.

Bitno je uzeti cijeli ejakulat jer prvi mlaz sadrži najveću koncentraciju spermatozoida.

Uzorak se može donijeti u laboratorij od kuće, ali je nužno da to bude unutar jednog sata od ejakulacije. Također, potrebno je paziti na održavanje tjelesne temperature uzorka, što je najlakše učiniti tako da se transportira u unutrašnjem džepu kaputa ili u džepu košulje.

Makroskopska analiza – kvalitativne osobine sjemena

Izgled

Normalni uzorak sjemene tekućine varira od bijele je do sivkasto-bijele boje. Promjene u boji obično ukazuju na neki zdravstveni problem. Kad je koncentracija spermija izrazito niska, sjemena tekućina može biti prozirna, a ako je smećkaste, svijetlo crvene ili ružičaste boje, to je znak da su u ejakulatu prisutni eritrociti (hematospermija).

Likvefakcija

Likvefakcija je pojava kod koje se plazma iz sjemena, koja se odmah zgrušava zbog prisutnosti faktora zgrušavanja, ponovo pretvara u tekućinu zbog utjecaja enzima u ejakulatu koji potječu iz prostate. Likvefakcija obično nastupa nakon 10-30 minuta izloženosti sobnoj temperaturi. Ako do likvefakcije ne dolazi ni nakon jednog sata, ili je ona produžena ili nepotpuna, smanjena je plodnost jer spermiji ostaju u ugrušku i to može biti znak disfunkcije prostate.

Viskozitet

Viskozitet se odnosi na gustoću, odnosno ljepljivost i procjenjuje se na potpuno likvificiranom uzorku (vidi dio o likvefakciji). Prema WHO (World Health Organization) standardima, kod normalnog uzorka opaža se viseća nit duljine oko 1,5 cm najduže 20 sekundi. Povećana gustoća i hiperviskozitet smanjuju plodnost smanjivanjem pokretljivosti spermija. Može biti povezana s disfunkcijom prostate zbog neke prikrivene kronične upale.

Volumen

Laboratoriji se razlikuju međusobno prema kriterijima za normalan volumen ejakulata. Prema WHO standardima ta vrijednost može iznositi od 1,5 do 10 ml, dok je najčešće između 2-6 ml i vrlo je promjenjiva karakteristika. Ejakulat se sastoji od spermija, sekreta spolnih žlijezda i sekreta epididimisa.

Kod vrlo malog volumena smanjena je plodnost jer nema dovoljno tekućine koja bi donijela spermije do cerviksa. Vrlo mali volumen može ukazivati na neke poremećaje u stvaranju tekućine u spolnim žlijezdama ili njenoj sekreciji. Također može biti znak neke fizičke prepreke u reproduktivnom sustavu. Pojavljuje se i u slučajevima parcijalne ili retrogradne ejakulacije.

Veliki volumen se u nekim slučajevima može povezivati s varikokelom ili jednostavno predugom seksualnom apstinencijom.

pH faktor

Sjeme sa spermijima je blago alkalna tekućina, s granicama pH od 7,2 do 8,0. Sjemena tekućina tako štiti spermije od kiselog okoliša rodnice. Nije se pokazalo da ima neke značajne učinke na plodnost muškarca.

Mikroskopska analiza – kvantitativne osobine i citologija:

Pokretljivost

Pokretljivost se odnosi na postotak aktivno pokretnih spermija u ejakulatu. Prema procjeni pokretljivosti, spermiji se svrstavaju u sljedeće kategorije, odnosno njihova se kinetika stupnjuje prema sljedećoj shemi (laboratoriji se međusobno razlikuju prema preciznosti stupnjevanja):

§ nepokretni

§ slabih pokreta ili pokretni u mjestu

§ sporo pokretni

§ brzo pokretni (progresivni)

Barem 100 spermija klasificira se po ovom sistemu, i uglavnom se procedura ponavlja s još jednom kapljicom sjemena, iz istog uzorka.

Ostale stanice (osim spermija)

Ejakulat obično sadrži i druge stanice osim spermija. To su stanice iz uretre, stanice iz kojih nastaju spermiji, te bijele krvne stanice (leukociti) i razni mikroorganizmi.

Neki od mikroorganizama su povezani s neplodnošću, dok drugi imaju vrlo mali ili nikakav utjecaj na plodnost.

Normalan udio leukocita (bijelih krvnih stanica) u ejakulatu je <1 x 106 /ml. Ako je prisutan veći broj leukocita, potrebno je raditi daljnje mikrobiološke pretrage jer je to obično znak neke infekcije u spolnim žlijezdama u kojima se sjemena tekućina proizvodi. O infekciji se ne zaključuje samo na osnovi povišenog udjela leukocita u ejakulatu.

Jedan od opasnijih mikroorganizama koji mogu biti prisutni u ejakulatu je bakterija klamidija (Chlamydia trachomatis) koja može uzrokovati začepljenje sjemenovoda, poremećaj sazrijevanja spermija i povećanje broja antitijela na spermije. Obzirom da se klamidija ne može otkriti spermiogramom, nužno je napraviti mikrobiološke pretrage sjemena i kulturu bakterija.

Aglutinacija

Aglutinacija označava pojavu kod koje se spermiji «sljepljuju» jedan uz drugog, odnosno usmjeravaju se jedan prema drugom dotičući se repovima ili glavama, ili miješano, umjesto da se kreću pravocrtno, što im onemogućuje dolazak do jajne stanice. Prianjanje spermija za ostale stanice koje nisu spermiji ne smatra se aglutinacijom. Prisutnost ove pojave može ukazivati na postojanje antitijela na spermije (imunološki faktor), ali ona nije dovoljan pokazatelj na osnovu kojeg se može zaključiti o tome, već je indikacija za test na spermalna antitijela. Također može ukazivati na bakterijsku infekciju, npr. Escherichiom coli, zbog čega je potrebno napraviti bakteriološku analizu sjemena.

Koncentracija

Pod pretpostavkom da spermiji imaju dobru pokretljivost i sposobnost penetracije jajašca, čak i tako niska koncentracija spermija od 5 do 10 milijuna u ml sjemene tekućine može dovesti do trudnoće.

Zanimljivo je da istraživanja pokazuju promjene u parametrima, odnosno WHO je morala mijenjati parametre za normalni spermiogram jer se prosjek spustio, što je rezultat sve zagađenije okoline i promjene životnog stila.

Ukupni broj spermija u ejakulatu odraz je spermatogeneze i povezan je u velikoj mjeri s duljinom spolne apstinencije.

Kod 20-30 % muškaraca s jako malim brojem spermija (ispod 10 mil./ml) ili bez spermija u ejakulatu postoje genetski uzroci problema. Rješenje problema danas je u in-vitro oplodnji, i to pomoću ICSI metode.Morfološke osobine

Procjena morfoloških osobina spermija vrlo je značajna u procjeni plodnosti muškarca.

Spermiji normalnog izgleda imaju ovalnu glavu i rep koji je 7-15 puta dulji od glave, jednostruk i ravnog, a ne spiralnog oblika. Nemaju nikakve anomalije repa, glave ili sredine, niti citoplazmatske kapljice na repu veće od 1/3 normalne veličine glave.

Spermiji se, s obzirom na oblik, mogu svrstati prema sljedećoj klasifikaciji:

normalni
spermiji s anomalijama glave (oblik ili veličina, uključujući i prisutnost dvostruke glave)
sp. s anomalijama vrata i sredine (nepostojanje vrata, iskrivljenost, pretanak srednji dio itd.)
sp. s anomalijama repa (duljina, oblik, dvostruki, zakovrčani, slomljeni rep)
nezreli spermiji
Nije poznat razlog zašto svaki muškarac proizvodi određeni broj defektnih spermija (do 40 %), ali je poznato da veliki utjecaj na povećanje postotka spermija abnormalnog oblika imaju neke toksične tvari kao npr. olovo, zatim pušenje, organska otapala, pretjerano zagrijavanje skrotuma.

Postoji stroža metoda za određivanje morfoloških karakteristika spermija, uvedena od liječnika iz Tygesberg Hospital, Južna Afrika (posebno zaslužan dr Kruger). Koristi se istom klasifikacijom, ali strožim kriterijima za određivanje nekog spermija kao normalnog. Prema tim kriterijima, više od 14 % normalnih oblika već se smatra normalnim nalazom (5-14 % - dobra prognoza za oplodnju; 0-4% - loša prognoza)

Fizičke aberacije spermija mogu se dogoditi za vrijeme proizvodnje spermija ili tijekom skladištenja u epididimisu (pasjemeniku).

Praktična korisnost procjene morfoloških osobina spermija kao prediktora plodnosti muškarca, ovisi u velikoj mjeri o klasifikacijskom sustavu koji laboratorij koristi, te tehnikama obrade ejakulata.

Vitalnost

Ako je postotak pokretljivih spermija izuzetno nizak, potrebno je raditi procjenu vitalnosti spermija.

Metoda bojanja eozinom omogućuje razlikovanje živih od mrtvih spermija, bez obzira na njihovu pokretljivost. Eozin ulazi u mrtve stanice, dok žive ostaju neobojane. Na takav način procjenjuje se najmanje 100 spermija. Na taj se način mogu razdvojiti nepokretni, ali ipak živi spermiji, od mrtvih. Smanjena pokretljivost s visokim postotkom vitalnih spemija može ukazivati na metaboličke abnormalnosti spermija koje proizlaze iz poremećaja funkcije testisa ili nekih čimbenika koji djeluju na smanjenje pokretljivosti, a nalaze se u plazmi sjemena.

Normalne vrijednosti spermiograma

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), normalne vrijednosti spermiograma su sljedeće:

Volumen sjemena
> 2 ml

Koncentracija spermija u sjemenu
> 20 mil./ml

Pokretljivost
> 50 % progresivnih

ili

> 25% brzo progresivnih

u roku od 60 min. nakon ejakulacije

oblik
> 15 % normalnih

broj leukocita
< 1 mil./mlOdstupanja od normalnih vrijednosti

Najčešće korišteni parametar kod analize sjemena je broj spermija, odnosno koncentracija spermija u sjemenu. Muškarci s koncentracijom spermija <5 mil/ml smatraju se neplodnima, dok koncentracija od <20 mil. spermija u ml sjemena obično ukazuje na umanjenu plodnost, odnosno vjerojatno je potrebno je duže razdoblje za kako bi se ostvarila trudnoća.

Naziv poremećaja
Opis

Asthenozoospermia
udio pokretnih spermija < 50%

Oligozoospermia
koncentracija spermija u sjemenu < 20 mil/ml

Azoospermia
nepostojanje spermija u ejakulatu

Teratozoospermia
< 15 % spermija normalnog oblika

Necrozoospermia
nepostojanje živih spermija u ejakulatu

Polyzoospermia
ekstremno visoka koncentracija spermija u ejakulatu

Hypospermia (parvisemia)
volumen sjemena < 2 ml

Hyperspermia
volumen sjemena > 6 ml

Aspermia (asemia)
nepostojanje ejakulata

Pyospermia
prisutnost leukocita u sjemenu (više od normalnih vrijednosti)

Hematospermia
prisutnost eritrocita u sjemenuU nekim laboratorijima primjenjuje se i kompjuterska analiza sjemena koja omogućuje digitalnu sliku svakog spermija posebno. Međutim, svaka pa i najmanja, promjena u kompjuterskom programu može značajno promijeniti rezultat, stoga se računala moraju neprestano provjeravati.

U svakom slučaju, nalaz spermiograma koji odstupa od normalnih vrijednosti zahtijeva daljnje pretrage. Na prvom mjestu među njima je pregled urologa koji utvrđuje eventualno postojanje varikokele, te upućuje na daljnje pretrage koje smatra potrebnima (hormonski profil, bakteriogram ejakulata, test na spermalna antitijela i mnoge druge).

_________________
[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]ŠTO ME NE UBIJE..... POŽALIT ĆE ŠTO NIJE
Ja sam sebična, nestrpljiva i pomalo nesigurna. Ja pravim greške, ponekad' se ne znam kontrolirati, ponekad' sam teška za podnijeti. Ali ako se ne možeš nositi sa mnom kada sam najgora, onda me sigurno ne zaslužuješ ni kada sam NAJBOLJA

NISAM LJUBOMORNA ni na koga,naprotiv,kad je netko bolji od mene,divim mu se.NIKOGA NE MRZIM,samo neke osobe vise volim,neke manje.NE ZANIMA ME tudji zivot,jer mi je dovoljan moj.NE VOLIM imati neprijatelje,a prijatelji su mi nesto najvrijednije!NE VOLIM svakog,ali za one koje volim zivot dajem!OSOBA SAM,GRIJESIM.ali ipak VOLIM zivot,jer je jedan jedini.I SVI pricaju da me znaju.A ZNAJU MI SAMO IME...
[Vrh] Go down
LuLu
Supermoderator
Supermoderator
avatar

Join date : 10.08.2009
Age : 38
Lokacija : tamo tamo daleko

PostajNaslov: Re: SVE O SPERMIOGRAMU   čet kol 20, 2009 5:20 am

ZA KVALITETNIJI SPERMIOGRAM

Spermogram ili analiza sjemene tecnosti muskarca predstavlja rutinsku pretragu u ispitivanju plodnosti muskog partnera u braku bez djece. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) postavila je granicu "urednog" spermograma na 20 miliona spermatozoida/ml, od kojih se najmanje 50% krece, dok karakteristike spermograma koje odredjuju je li muskarac plodan ili neplodan nisu jasno definisane. Najnovija studija na ovu temu pokazuje da nijedan muskarac s koncentracijom spermatozoida manjom od 13,5 miliona/ml, kao i pokretljivoscu spermatozoida manjom od 32%, te s manje od 9% spermatozoida normalnog izgleda nije imao decu prirodnim zacecem . Takodje su svi muskarci s koncentracijom spermatozoida vecom od 48 miliona/ml, pokretljivoscu vecom od 63%, kao i s vise od 12% spermatozoida normalnog izgleda imali decu. Vrednosti koje se nalaze unutar ovih granica ("siva zona") oznacavaju "neodredjenu" plodnost: u ovoj kategoriji su se nalazili kako neplodni, tako i plodni muskarci. Granicne vrednosti koncentracije, pokretljivosti i morfoloskih karakteristika spermatozoida mogu biti korisne u klasifikaciji plodnosti: ocuvana plodnost ("fertile"), smanjena plodnost ("subfertile") ili neodredjena plodnost ("indeterminate fertility"). Najveci znacaj u dijagnostici plodnosti poseduje procenat spermatozoida s normalnim morfoloskim karakteristikama. Iako je svaka od analiza semene tecnosti od pomoci u razlikovanju izmedju plodnog i neplodnog muskarca, samo jedan nalaz ne predstavlja sigurnu dijagnozu. Spermogram, narocito samo jedna proba, nije analiza na osnovu koje bi se smela postaviti dijagnoza neplodnosti.

Pre svega rastumacimo sta koja dijagnoza znaci:

OLIGOSPERMIJA je smanjen broj spermatozoida u mililitru sperme - donja granica je dvadeset miliona. Dakle sve ispod tog broja je oligospermija.

ASTENOZOSPERMIJA je smanjen broj progresivno pokretljivih spermatozoida. Da bi spermatozoidi mogli da oplode moraju da budu progresivno pokretljivi prema naprijed. Broj progresivno pokretnih spermatozoida mora biti minimalno 40% od ukupnog broja spermatozoida. Dakle sve ispod te vrednosti je astenozospermija.

OLIGOASTENOZOSPERMIJA je kombinacija snizenog broja spermatozoida i smanjene pokretljivosti.

AZOSPERMIJA je potpuno odsustvo zivih spermatozoida u ejakulatu.

Evo 10 vaznih pravila (savjeta):

1. Ukoliko muskarac ima hlamidiju, ureaplazmu, bakterije u nalazu spermokulture, varikocelu (prosirenu venu koja dovodi vece kolicine krvi u predjelu testisa, zagreva ih i tako ubija spermatozoide) – prvo te probleme treba resiti, naravno na nacin na koji ljekar odredi (antibiotici, operacija varikocele i sl.).

2. Prestati sa konzumiranjem cigareta, kafe, alkohola.

3. Slip gacice ili bilo koji uzi ves odmah zameniti sirim (npr. boksericama).

4. Predeo testisa ne zagrijevati - visoka temperatura ubija spermatozoide (za njih je optimalna temperatura 33 stepena), te se zato preporucuje tusiranje tog dela tela samo sa mlakom vodom (nikako ne vrelom), nosenje sire garderobe (uzane farmerke zamjeniti sirom trenerkom i sl.), spavanje bez vesa itd. – jednostavno hladjenje tog dela tela.

5. Kloniti se stresnih situacija.

6. Izbjegavati sredine sa povecanom koncentracijom zracenja i otrova (npr. oni koji rade u stamparijama gde udisu cestice olova i dr. treba da promene posao; oni koji vise sati dnevno koriste lap-top ne smiju da ga drze u krilu;).

7. Izbegavati duge i forsirane voznje sportskih bicikala (problem je pre svega u onom sportskom sicu bicikla (tzv. banani) jer prilikom voznje tezina tela pritiska predio testisa, sto naravno nije dobro i moze se mjeriti jacim udarcem u taj predeo).

8. Spermogram raditi na 3 meseca, jer spermatogeneza traje 72 dana. Ne radite spermogram ukoliko ste pre toga bili prehladjeni, gripozni, sa visokom temperaturom, groznicom i sl. – nalaz usljed navedenog moze biti znatno losiji nego inace.

9. Nikako ne vjerovati slijepo samo jednom doktoru (urologu). Uvek potraziti misljenje sa vise strana.

10. Odmah poceti sa stalnim konzumiranjem vitamina, minerala i aminokiselina (da li u tabletama ili kroz namirnice – izbor je na vama); za pravilnu i aktivnu spermatogenezu svakom muskom organizmu treba:

- vitamin E (dnevno 400 i.u.)
- vitamin C (dnevno 1000 mg)
- vitamin B12 (dnevno do 300 mcg)
- folna kiselina (dnevno do 800 mcg)
- selen (dnevno od 100 do 800 mcg)
- cink (dnevno 60 mg)
- L-karnitin (2g dnevno)
- acetil-L-karnitin (1g dnevno)
- L-arginin (4g dnevno)

Navedenih vitamina, minerala i aminokiselina ima umiksovanih u raznim gotovim inostranim preparatima (npr. Spermamax, Proxeed i sl.), ali su oni poprilicno skupi.

Spermamaxa nema u nasim apotekama, ali zbog toga ne treba ocajavati jer sve sto on sadrzi mozete uneti kroz pojedinacne sastojke (cak mozete da napravite i mnogo bolju i precizniju kombinaciju).

Proxeed moze da se nadje u privatnim apotekama. Dvije kesice Proxeeda dnevno pokrivaju potrebnu dozu L-karnitina i acetil-L-karnitina (1 kesica sadrzi 1000mg L-karnitina i 500mg acetil-L-karnitina). To su aminokiseline koje prije svega uticu na povecanje pokretljivosti spermatozoida. Pakovanje od 30 kesica kosta oko 5.000,00 dinara, a traje samo 15 dana.

Za povecanje broja spermatozoida najbolji je L-arginin. Treba uneti 4g dnevno. Najlaksi, ali na zalost i najskuplji nacin su tablete L-arginina, koje pravi CaliVita international, Twinlab, Nowfood i sl. 100 tableta kosta oko 1.500 dinara, a treba uzimati cak 8 tableta dnevno nekoliko mjeseci (jer jedna tableta ima 500mg L-arginina, sto znaci da biste uneli 4g morate popiti cak 8 tableta dnevno).

Ako vam je ova varijanta preskupa, onda mozete uneti L-arginin kroz namirnice. Najvise ga ima u suncokretu i biljci piskavici. 60g ociscenih semenki suncokreta (nepecenih i nesoljenih) sadrze potrebnu dnevnu dozu L-arginina, ili ti 4g. Znaci, ako su vam tablete skupe, a piskavica groznog ukusa, jedite 60g semenki suncokreta dnevno, nekoliko mjeseci.

Piskavica se kupuje u biljnim apotekama ili prodavnicama zdrave hrane. Melje se u blenderu i pije sa medom ili jogurtom (jer je groznog ukusa).
Pored suncokreta i piskavice, L-arginin sadrze i: rogac, kikiriki, seme susama, soja potocarka, crna slacica, badem, pistaci, luk vlasac, bob, socivo, semenke bundeve i lubenice, alga spirulina itd.

Od prirodnih preparata za ovaj problem pomazu jos i:

- aloja vera (jaca imunitet)
- koenzim Q10 (prirodni sastojak celija, koga organizam poslije 30. godine sve manje ima)
- ginko (povecava prokrvljenost i poboljsava mozdane aktivnosti)
- azijski zen-sen (deluje kao afrodizijak, povecava impotenciju, pospjesuje spermatogenezu, poboljsava apsorpciju vitamina)
- caj od lista maline (1 kasika lista maline se prelije sa 1/2 l vrele vode, ostavi da odstoji 15-20 minuta i pije u toku dana umesto vode)
- djumbir (moze se upotrebljavati kao zacin - umesto bibera ili kao caj)
- zob (jesti zobene kase ili piti caj)
- glina za unutrasnju upotrebu (konzumira se na prelazu godisnjih doba; ne uzimati tablete vitamina dok se pije glina;)
- maticna mlec
- razne mesavine cajeva i biljne tinkture
Aminokiseline koje treba unositi tokom ljecenja muske neplodnosti:

L-ARGININ je aminokiselina neophodna za normalno funkcionisanje hipofize, koja stimulise na sekreciju hormona rasta, pa ima veliku ulogu u sintezi bjelanceviina . Potrebna za argininom je narocito velika kod muskaraca, posto sjemena tecnost sadrzi do 80 procenata ove amino kiseline, a njegov nedostatak moze da dovede do neplodnosti. Posle tridesete godine dolazi do skoro potpunog prestanka lucenja arginina iz hipofize. Arginin povecavaa broj i pokretljivost spermatozoida kod muskaraca, snizava holesterol, potpomaze imunolosko reagovanje i stvaranje kolagena, ubrzava oporavak i zaceljivanje rana, pomaze metabolizovanje masti nagomilane u organizmu i usporava proces starenja, stiti jetru i blagotvorno deluje kod bubreznih poremecaja. Ispitivanja su pokazala da sat vremena posle uzimanja 1 grama (1000 mg) arginina nivo hormona rasta se povecava 3 puta, bez stetnih nuzpojava. S obzirom da poboljsava imunoloski sistem (delovanjem na timus) preventivno djeluje kada su u pitanju oboljenja kao sto su maligni tumori, i sl. Prirodni izvori arginina su: jezgrasti plodovi, mrki pirinac , suvo grozdje , cokolada, susam i namirnice bogate proteinima. NAPOMENA: Ne preporucuju se doze preko 20 g dnevno. ZA LJECENJE MUSKE NEPLODNOSTI PREPORUCENA DNEVNA DOZA JE 4G (4000MG). UZIMA SE NA PRAZAN ZELUDAC ILI PRE SPAVANJA. Ovaj preparat ne treba da uzimaju deca u razvoju, trudnice, dojilje, zatim osobe koje imaju herpes ill sizofreniju.

L-KARNITIN je aminokiselina neophodna za normalno funkcionisanje celiija spermatozoida. On je sastojak seminalne plazme i samih spermatozoida, tako da igra vaznu ulogu u sazrijevanju spermatozoida i utice na njihovu pokretljivost. NAPOMENA: U lecenju muske neplodnosti preporucena dnevna doza je 2g (2000mg) – upravo ovoliko Acetil L-karnitina sadrze 2 kesice Proxeeda, a moze se naci u obliku kapsula od po 500mg (sto je jeftinija varijanta).

ACETIL L-CARNITINE - Povecane potrebe i glavna uloga acetiliranog oblika L-karnitina odnose se na prijenos nervnih signala i rad srca. Moze pomoci kod Alchajmerove bolesti (odlaze progresiju i poboljsava stanje), depresije, misicne distrofije, dijabetesa, oboljenja jetre. Koristan je i kod angine pektoris jer poboljsava iskoristavanje kiseonika i stvaranja energije u mitohondrijima. Djelotvoran je kod imunoloskih poremecaja i povecava broj spermatozoida. Vazan je za stabilizaciju membrane spermatozoida i veoma vazan energetski izvor spermatozoida. NAPOMENA: U lecenju muske neplodnosti preporucena dnevna doza je 1g (1000mg) – upravo ovoliko Acetil L-karnitina sadrze 2 kesice Proxeeda, a moze se naci u obliku kapsula od po 500mg i 1g (¹to je jeftinija varijanta).

Vitamini, minerali i biljni preparati:

VITAMIN E - Manjak vitamina E u organizmu dovodi do neplodnosti. Studije pokazuju da vitamin E pozitivno utice na neplodnost kod muskaraca. Suplementacija vitaminom E poboljsava plodnost i na taj nacin sto ublazava ostecenja celiija spermatozoida od strane slobodnih radikala. NAPOMENA: Preporucenaa dnevna doza u lecenju muske neplodnosti je 400 i.u.

VITAMIN C - stiti spermu od oksidativnih ostecenja. Sprecavaa aglutinaciju (sljepljivanje sperme koja u znatnoj meri smanjuje oplodnu moc . Kod pusaca vitamin C poboljsava kvalitet sperme. NAPOMENA: Preporucena dnevna doza u ljecenju muske neplodnosti je 1000mg vitamina C sa odlozenim dejstvom (koji se postepeno oslobadja)

VITAMINI B12 i B6 zajedno sa folnom kiselinom – Neophodni za odrzavanje plodnosti kod muskaraca. NAPOMENA: Preporucena dnevna doza u ljecenju muske neplodnosti je: vitamina B12 od 150 – 300 mcg, vitamina B6 od 15 do 30 mg, folne kiseline od 400 do 2400 mcg

CINK - Neophodan je za normalno funkcionisanje organa za razmnozavanje, prostate, za zarastaje rana i opekotina. Nedostatak cinka izaziva umor, sklonost infekcijama, usporeno zarastanje rana. Strije na kozi, bijele tacke na noktima, krhki nokti i kosa, impotencija, kao i bolni zglobovi kod mladjih ljudi mogu biti znaci nedostatka cinka. Dugotrajniji nedostatak cinka moze uzrokovati ozbiljne poremecaje npr. zastoj u rastu, oboljenja prostate. Nedostatak cinka pogoduje i razvoju ateroskleroze. Manjak cinka u organizmu smanjuje nivo testosterona, te je zbog toga unosenje cinka kod muskaraca sa niskim nivoom testosterona veoma vazno, jer povecavaa i broj spermatozoida i plodnost. NAPOMENA: Za ovu svrhu cink bi trebalo uzimati nekoliko meseci i obicno se preporucuje 60 mg dnevno. Posto dugotrajno uzimanje cinka moze da dovede do gubitka bakra iz organizma, neophodno je da doktor nadgleda lecenje. Cinka ima u ogromnim kolicinama u ribi i morskim plodovima.

SELEN - Postoje studije koje pokazuju da selen u dozi od 100 mcg dnevno u znatnoj meri povecava pokretljivost spermatozoida, ali nema uticaja na broj spermatozoida. Vece doze do 800 mcg povecavaju i broj spermatozoida. NAPOMENA: NASLA SAM PODATAK DA SU PREMA NAJNOVIJIM ISTRAZIVANJIMA DOZE SELENA PREKO 200mcg TOKSICNE !!!

KOENZIM Q10 – Koenzim Q10 je hranljivi sastojak koji organizam koristi za proizvodnju energije. Postoje dokazi da ce i tako mala doza koenzima Q10 od 10 mg dnevno povecati broj spermatozoida i plodnost kod muskaraca u roku od dve sedmice. NAPOMENA: Preporucena doza za tretiranje problema muske neplodnosti ide od 10mg do 30mg, mada se mogu unositi i vece kolicine jer ne postoji nikakav sporedni negativni efekat bez obzira na unetu kolicinu u organizam, sto potvrdjuje i FDA (Komitet za hranu i lekove SAD).

AZIJSKI (kineski ili koreanski) Gin-Seng - Visegodisnja biljka koja svoje drevno poreklo vodi iz Istocne Azije, Sibira i Severne Amerike. Vec preko 5000 godina se koristi u ljudskoj ishrani i lijecenju. Kineski i korejski (Panax Ginseng) na Dalekom Istoku se pominje kao "korijen zivota", jer moze da bude koristan u usporavanju procesa starenja i vracanju zivotne snage i volje za zivotom. GIN-SENG pomaze u poboljsavanju mozdanih aktivnosti, pojacava izlucivanje adrenalina, pospesuje biosintezu u testisima (povecava broj spermatozoida) i pozitivno deluje na potenciju, poboljsava efikasnost rada pluca i njihov kapacitet, smanjuje osjecaj zamora, jaca i osvjezava oslabljeni organizam. NAPOMENA: Preporucene dnevne doze idu od 500mg do cak 4g, ali treba biti oprezan jer nisu sve vrste Gin-Senga iste jacine. Vazno je znati da male doze Gim-Senga povecavaju krvni pritisak, a vece ga smanjuju. Ne preporucuje se trudnicama i dojiljama.

PISKAVICA (drugi nazivi: grohotusa, grcko sjeme, grcka detelina, kozji rog, jarcev rog, prosenica, roznjaca; latinski naziv: TRIGONELLA FOENUM GRAECUM; engleski naziv: Fenugreek) – Piskavica je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka. Jos su u drevni Egipcani stavljali istucano semenje piskavice na opekotine, a stari Kinezi i Indijci na skrofulozne rane. Starogrcka medicina i Hipokratovi ucenici otkrili su djelotvornost piskavice kod bronhijalne upale, jer pospjesuje ciscenje od sluzi. U narodnoj veterini se koristi kao lek protiv slinavke i za jacanje oplodne moci stoke (te otuda naziv kozji ili jarcev rog). Za ljekovite svrhe koristi se sjeme piskavice, koje je slicno lanenom sjemenu. Sjeme se moze kuhati kao caj ili samljeti u prah (u blenderu – nikako ne u mlinu za biber jer biste ga polomili). Samljeveno u prah je djelotvornije. Kasika svjeze samlevenog sjemena piskavice uzima se tri puta dnevno - prije jela sa medom, pekmezom, marmeladom, vocnim sokom ili jogurtom, obzirom da je izrazito gadnog ukusa i jakog mirisa, pa je potrebno nesto sto ce taj ukus i miris neutralisati. U periodu konzumiranja piskavice primjeticete da ce vam znoj i mokraca imati jaci miris – to je zbog toga sto se jak miris piskavice oslobadja iz organizma kroz kozu i urin. Iako su hemijski preparati potisnuli piskavicu, ne treba je zanemariti, jer ublazava upalne procese, jaca organizam nakon dugotrajnog bolovanja, ljeci impotenciju i popravlja kvalitet sperme.
-------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------

Objavio/la mivica u 08:35, 0 komentar(a), print, #

_________________
[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]ŠTO ME NE UBIJE..... POŽALIT ĆE ŠTO NIJE
Ja sam sebična, nestrpljiva i pomalo nesigurna. Ja pravim greške, ponekad' se ne znam kontrolirati, ponekad' sam teška za podnijeti. Ali ako se ne možeš nositi sa mnom kada sam najgora, onda me sigurno ne zaslužuješ ni kada sam NAJBOLJA

NISAM LJUBOMORNA ni na koga,naprotiv,kad je netko bolji od mene,divim mu se.NIKOGA NE MRZIM,samo neke osobe vise volim,neke manje.NE ZANIMA ME tudji zivot,jer mi je dovoljan moj.NE VOLIM imati neprijatelje,a prijatelji su mi nesto najvrijednije!NE VOLIM svakog,ali za one koje volim zivot dajem!OSOBA SAM,GRIJESIM.ali ipak VOLIM zivot,jer je jedan jedini.I SVI pricaju da me znaju.A ZNAJU MI SAMO IME...
[Vrh] Go down
LuLu
Supermoderator
Supermoderator
avatar

Join date : 10.08.2009
Age : 38
Lokacija : tamo tamo daleko

PostajNaslov: Re: SVE O SPERMIOGRAMU   čet kol 20, 2009 5:22 am

Analiza sjemena ili spermiogram

Analizom sjemena mjeri se njegova količina, te broj i
kvaliteta spermija. Spermiogram je obično jedan od prvih
testova koji se rade kako bi se utvrdilo postoji li kod
muškarca problem zbog kojeg je otežano začeće djeteta.


Analiza sjemena

Smatra se da je kod otprilike jedne trećine neplodnih parova
nemogućnost začeća uzrokovana nekim problemom sa sjemenom.
Analizom sjemena mogu se dobiti brojne informacije:Količina sjemena koja se izbacuje u jednoj ejakulaciji.
Vrijeme likvefakcije, odnosno vrijeme koje je potrebno da
plazma u sjemenoj tekućini prijeđe u tekuće stanje nakon
zgrušavanja koje nastupa neposredno nakon ejakulacije.
Normalno je za taj proces potrebno oko 20 minuta.
Broj spermija u jednom mililitru sjemena jedne ejakulacije.
Morfologija spermija, odnosno građa i postotak normalno
oblikovanih spermija.
Pokretljivost spermija, koji moraju imati sposobnost plivanja
prema naprijed, kako bi mogli stići do jajne stanice i
oploditi je.
pH vrijednost, to jest kiselost (nizak pH) ili lužnatost
(visoki pH) sjemena.
Broj bijelih krvnih stanica koje normalno nisu prisutne u
sjemenu.
Razina fruktoze u sjemenu koja spermijima osigurava energiju.


Sve ove informacije mogu se dobiti analizom jednog uzorka
sjemena.

Zašto se radi analiza sjemena

Analiza sjemena se radi da bi se utvrdilo:

postoji li kod muškarca neki problem zbog kojeg je otežano
začeće djeteta
je li operativni zahvat presijecanja sjemenovoda (vazektomija)
uspješno proveden.


Kako se pripremiti za analizu sjemena

Preporučljivo je dva do sedam dana prije analize sjemena
suzdržati se od seksualnih aktivnosti koje rezultiraju
ejakulacijom, što će osigurati najveći broj spermija u
ejakulatu i povećati pouzdanost rezultata testa. Poželjno je,
ukoliko je moguće, seksualnu aktivnost ne izbjegavati dulje od
jedan do dva tjedna prije provođenja testa, zbog toga što dugo
razdoblje seksualne neaktivnosti može dovesti do slabije
pokretljivosti spermija. Također, trebalo bi izbjegavati
konzumiranje alkohola najmanje jedan dan prije izvođenja
testa.Kako se uzima uzorak sjemena

U svrhu provođenja analize potrebno je dati uzorak sjemena,
obično ejakulacijom u čistu posudicu za uzimanje uzorka, što
se može napraviti u posebnoj prostoriji ili kupaonici u
liječničkoj ordinaciji ili na klinici. U slučaju da je mjesto
stanovanja blizu liječničke ordinacije, moguće je i uzimanje
uzorka kod kuće, npr. za vrijeme spolnog odnosa.Najčešći i najpouzdaniji način uzimanja uzorka je
masturbacija, te usmjeravanje ejakulata u čistu posudicu za
uzimanje uzorka.
Uzorak sjemena moguće je uzeti i za vrijeme spolnog odnosa,
prekidanjem odnosa prije ejakulacije (prekinuti odnos ili
coitus interruptus), te ejakuliranjem u čistu posudicu za
uzimanje uzorka.
Još jedan način uzimanja uzorka sjemena za vrijeme spolnog
odnosa je uz pomoć kondoma. U slučaju uporabe uobičajenih
kondoma, potrebno ih je prije uporabe temeljito oprati i
ukloniti sve tragove praha ili lubrikanta koji bi mogli
uništiti spermije. Od liječnika je moguće dobiti poseban
kondom koji ne sadrži sredstva za uništavanje spermija
(spermicidna sredstva). Nakon ejakulacije potrebno je pažljivo
skinuti kondom, njegov otvoreni kraj zavezati u čvor, te ga
staviti u posudicu koja se može zatvoriti, za slučaj da kondom
curi ili pukne.


Prije uzimanja uzorka sjemena kod kuće, preporučljivo je od
liječnika zatražiti savjet i upute o rukovanju uzorkom.

S obzirom na to da su moguća odstupanja u kvaliteti uzorka
sjemena možda će trebati analizirati dva ili tri uzorka u
razdoblju od tri mjeseca.

Da li testiranje boli

Uzimanje uzorka sjemena ne izaziva nikakvu tjelesnu neugodu.
Moguće je, međutim, da određene metode uzimanja uzorka
muškarca dovedu u nepriliku. Ukoliko je masturbacija iz nekog
razloga neprihvatljiva, treba porazgovarati s liječnikom o
drugim načinima uzimanja uzorka sjemena.

Rizici

Uzimanje uzorka sjemena nije povezano s nikakvim rizikom.

Rezultati

Rezultati analize sjemena obično su gotovi sljedeći dan.

Tablica normalnih i abnormalnih vrijednosti analize sjemena


Ukoliko rezultati pokažu mali broj spermija ili visoki
postotak abnormalnosti mogu se napraviti dodatni testovi, npr.
mjerenje razine hormona kao što su testosteron,
luteinizacijski hormon (LH), folikostimulacijski hormon (FSH)
ili prolaktin. Možda će, u slučaju izuzetno malog broja
spermija ili njihove loše pokretljivosti, biti potrebno
napraviti biopsiju testisa radi daljnje evaluacije.Å to utječe na rezultate analize sjemena

Veliki broj čimbenika može utjecati na rezultat analize
sjemena:Smanjenje broja spermija mogu uzrokovati neki lijekovi (kao
što su cimetidin i neki od lijekova koji se koriste u
liječenju karcinoma), te muški i ženski hormoni (testosteron,
estrogen).

Također na smanjenje broja spermija mogu utjecati i
konzumiranja alkohola, cigareta ili marihuane.

Postoje i neke biljke koje mogu utjecati na rezultate analize
sjemena. O njihovom konzumiranju potrebno je posavjetovati se
sa svojim liječnikom.

Ukoliko se uzorak sjemena ohladi, rezultati testa
pokretljivosti spermija pokazivat će nerealno lošu
pokretljivost.

Izloženost radijaciji i neke kemikalije (poput određenih
pesticida ili spermicida) također mogu utjecati na smanjenje
broja spermija, njihovu slabu pokretljivost ili povećanje
broja abnormalnih spermija.

Ukoliko uzorak sjemena nije uzet u cijelosti (što se može
desiti kada se uzorak uzima nekom drugom metodom, a ne
masturbacijom) rezultati mjerenja količine ejakulata bit će
netočni.

Količina sjemena obično je veća ukoliko nekoliko dana ili
dulje prije testiranja nije bilo ejakulacije.Å to treba imati na umu

Uz već navedene čimbenike koji utječu na analizu sjemena,
vrijedi spomenuti i sljedeće:Ukoliko je uzorak sjemena uzet kod kuće potrebno ga je u
kliniku ili laboratorij donijeti unutar sat vremena nakon
ejakulacije.
Prisutnost spermija u sjemenu muškarca kojemu je napravljena
vazektomija znak je da operacija nije bila uspješna. U tom
slučaju potrebno je provoditi neku drugu metodu zaštite od
začeća.
Kod muškarca čija je majka za vrijeme trudnoće uzimala lijek
diethylstilbestrol (DES) postoji povećana mogućnost za
neplodnost.
U svrhu utvrđivanja sposobnosti plivanja spermija kroz sluz
grlića maternice partnerice moguće je napraviti postkoitalni
test, odnosno uzeti uzorak sluzi grlića maternice i sjemena iz
vagine nakon spolnog odnosa, te pod mikroskopom promatrati
aktivnost spermija. Ukoliko se spermiji drže zajedno i ne
plivaju prema naprijed, to može ukazivati da u sluzi grlića
maternice postoje antitijela protiv spermija.

Evo još jedna kratka tablica za provjeru rezultata

PARAMETRI U DIJAGNOSTICI POREMEĆAJA U BROJU,POKRETLJIVOSTI I MORFOLOGIJI SPERMIJA
Dijagnoza..........koncentracijax106........udio pokretnih spermia(%)......morfologija(%)
normo...................normalna(>20)...............normalan(>50)................normalna(>30)
astheno.................normalna.......................<50................................normalna
oligo........................<20...............................normalan.........................normalna
oligoastheno...........<20..............................<50.................................normalna
azoospermia.............0.....................................0.....................................0
terato......................normalna.......................normalan.........................<30
asthenoterato.........normalna.......................<50.................................<30
oligoterato................<20.............................normalna..........................<30
oligoasthenoterato....<20..............................<50.................................<30

_________________
[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]ŠTO ME NE UBIJE..... POŽALIT ĆE ŠTO NIJE
Ja sam sebična, nestrpljiva i pomalo nesigurna. Ja pravim greške, ponekad' se ne znam kontrolirati, ponekad' sam teška za podnijeti. Ali ako se ne možeš nositi sa mnom kada sam najgora, onda me sigurno ne zaslužuješ ni kada sam NAJBOLJA

NISAM LJUBOMORNA ni na koga,naprotiv,kad je netko bolji od mene,divim mu se.NIKOGA NE MRZIM,samo neke osobe vise volim,neke manje.NE ZANIMA ME tudji zivot,jer mi je dovoljan moj.NE VOLIM imati neprijatelje,a prijatelji su mi nesto najvrijednije!NE VOLIM svakog,ali za one koje volim zivot dajem!OSOBA SAM,GRIJESIM.ali ipak VOLIM zivot,jer je jedan jedini.I SVI pricaju da me znaju.A ZNAJU MI SAMO IME...
[Vrh] Go down
LuLu
Supermoderator
Supermoderator
avatar

Join date : 10.08.2009
Age : 38
Lokacija : tamo tamo daleko

PostajNaslov: Re: SVE O SPERMIOGRAMU   pon tra 25, 2011 12:53 pm

Spermiogram ili analiza sjemene tekućine jedan je od prvih koraka prilikom obrade neplodnih parova. Budući da je postupak bezbolan i jednostavan, a rezultati su brzo dostupni, danas on predstavlja rutinsku pretragu u procjeni plodnosti muškog partnera.
Pravilno uzimanje uzorka ejakulata
Makroskopski pregled sjemena
Analiza ejakulata pod mikroskopom
Poremećaji u spermiogramu
Zaključak
Pravilno uzimanje uzorka ejakulata

Kako bi rezultat analize sjemene tekućine bio što vjerodostojniji, nužno je pridržavati se nekoliko osnovnih pravila prilikom uzimanja uzorka ejakulata. Jedna od ključnih stvari prije davanja uzorka jest apstinencija od ejakulacije koja mora iznositi minimalno 2, a maksimalno 7 dana (u optimalnom slučaju taj period iznosi 4 dana). Naime, nakon apstinencije kraće od 2 dana u uzorku se može pronaći manji broj spermija, dok se nakon 7 dana smanjuje njihova pokretljivost.

Također je bitno uzeti kompletan ejakulat, budući da prvi mlaz sadrži najveću koncentraciju spermatozoida. Uzorak se najčešće uzima u laboratoriju, ejakulacijom u sterilnu čašicu, a može se donijeti i od kuće. Kod potonjeg valja paziti da to bude unutar jednog sata od ejakulacije, a trebalo bi voditi računa i na održavanje tjelesne temperature uzorka.


Makroskopski pregled sjemena
Pri malom volumenu plodnost je umanjena budući da nema dovoljno tekućine koja bi spermije usmjerila prema vratu maternice, dok preveliki volumen može upućivati na varikokelu ili na predugu apstinenciju.
Prije započinjanja detaljnije analize, najprije se prostim okom određuje boja sjemene tekućine. Normalan uzorak bjelkaste je boje, a promjena boje često ukazuje na neko od patoloških stanja. Tako je, primjerice, smećkasta ili crvenkasta boja znak da se u ejakulatu nalaze crvene krvne stanice, tj. eritrociti, a tu pojavu nazivamo hematospermija.

Viskozitet se odnosi na gustoću, tj. količinu sluzi u uzorku, a procjenjujemo je prema visećoj niti koja se na duljini od 3 centimetra održava najviše 15 sekundi. Pratimo i vrijeme likvefakcije, tj. vrijeme koje je potrebno da se plazma u sjemenu ponovno pretvori u tekućinu pod utjecajem enzima; za taj proces obično je potrebno 20-30 minuta, a nepotpuna i zakašnjela likvefakcija može upućivati na neki oblik infekcije. Budući da je sjemena tekućina alkalna kako bi spermije zaštitila od kiselog okoliša rodnice, granice pH-vrijednosti trebale bi se kretati u rasponu od 7,2 do 7,8.

Od velikog značaja nam je podatak o volumenu ejakulata. Prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije, on se može kretati između 1,5 i 10 mililitara, iako je uobičajen nalaz između 2 i 6 mililitra. Volumen ejakulata sačinjavaju spermatozoidi, sekret spolnih žlijezda te sekret pasjemenika. Pri malom volumenu plodnost je umanjena budući da nema dovoljno tekućine koja bi spermije usmjerila prema vratu maternice, dok preveliki volumen može upućivati na varikokelu (proširenje vena koje odvode krv iz sjemenika) ili na predugu apstinenciju.


Analiza ejakulata pod mikroskopom

Prilikom gledanja ejakulata pod mikroskopom najprije određujemo koncentraciju spermija. Ona bi trebala iznositi više od 20 milijuna spermija po jednom mililitru sjemene tekućine, iako i niža koncentracija (pod pretpostavkom dobre pokretljivosti) može dovesti do oplodnje. Zanimljivo je da prosječna koncentracija spermija u muškoj populaciji sve više opada, što se može pripisati utjecaju zagađene okoline, životnom stilu, kao i mnogim drugim još nerazjašnjenim čimbenicima.

Jedan od ključnih nalaza čitavog spermiograma upravo je postotak pokretnih spermija u uzorku ejakulata. Na stotinu izbrojenih spermija dijelimo ih prema pokretljivosti u tri osnovne kategorije: nepokretni, pokretni i progresivno pokretni spermiji. Više od 70 posto pokretnih te 50 posto progresivno pokretnih spermija predstavlja potpuno uredan nalaz. Treba napomenuti da se u ejakulatu mogu naći i druge stanice osim spermija, kao što su bijele krvne stanice (uglavnom povezane s nekom infekcijom), stanice iz uretre te stanice spermatogeneze (iz kojih nastaju spermiji). Pri niskom postotku pokretnih spermija više informacija nam daje test vitalnosti metodom bojanja eozinom i nigrozinom. Eozin ulazi u mrtve stanice bojeći ih crveno, dok žive ostaju neobojane. Tako se mogu razdvojiti nepokretni (no unatoč tome živi) spermiji od mrtvih.

Analiza morfologije spermija u razmazu obojanom po Papanicolauu još je jedan važan element u dobivanju konačne slike. Najmanje 60 posto spermija trebalo bi biti normalnog oblika i strukture. Abnormalnosti mogu zahvatiti glavu (oblik, veličina, pojava dvostruke glave), vrat (zadebljanje, iskrivljenost) i nešto rjeđe rep (dvostruki, slomljeni). U svakom zdravom uzorku sjemena uobičajeno je pronaći određen postotak spermija abnormalnog oblika (taj broj može iznositi čak do 40 posto), no ako je taj postotak velik, uglavnom dolazi do poteškoća prilikom oplodnje.


Poremećaji u spermiogramu

Postoji nekoliko različitih dijagnoza koje donosimona temelju odstupanja određenih vrijednosti spermiograma od normale. Tako oligozoospermija označava smanjen broj spermija u mililitru sjemena (ispod vrijednosti od 20 milijuna). Astenozoospermija je dijagnoza smanjenog udjela pokretnih spermija ispod granice od 50 posto, dok oligoastenozoospermijom označavamo kombinaciju smanjenog broja spermija i njihove smanjene pokretljivosti. Teratozoospermija jest stanje u kojem je manje od 15 posto spermija normalnog oblika, a nekrozoospermija predstavlja izostanak živih spermija u ejakulatu. Azoospermija je potpuno odsustvo živih spermija u ejakulatu.


Zaključak
Uvijek treba imati na umu da spermiogram nije idealan test; naime, i muškarci s lošim nalazom mogu ostvariti željeno očinstvo, dok u rijetkim slučajevima kad su svi nalazi uredni do trudnoće jednostavno ne dolazi.
Nalaz spermiograma koji nije u skladu s normalnim vrijednostima zahtijeva daljnje pretrage Jedan od prvih koraka svakako je kultivacija ejakulata na aerobne i anaerobne bakterije kako bi se isključila mogućnost infekcije. Pregledom kod urologa može se utvrditi postojanje nekog od poremećaja koji bi mogao dovesti do odstupanja od referentnih vrijednosti (poput već spomenute varikokele), a ovisno o indikaciji mogu se provesti i vrlo specifične pretrage (primjerice, hormonalni profil, tumorski biljezi, dokaz antispermalnih protutijela). Napretkom medicine i razvojem brojnih tehnika umjetne oplodnje danas je moguća oplodnja jajne stanice i s minimalnim brojem spermija, pa je tako kod metode intracitoplazmatske injekcije spermija (ICSI) dovoljan jedan jedini spermij.

Uvijek treba imati na umu da spermiogram nije idealan test; naime, i muškarci s lošim nalazom mogu ostvariti željeno očinstvo, dok u rijetkim slučajevima kad su svi nalazi uredni do trudnoće jednostavno ne dolazi. Stoga ključ leži u međusobnoj suradnji stručnjaka raznih specijalnosti kako bi se otkrio gdje leži pravi uzrok neplodnosti.
o autoru
Tomislav Meštrović, dr. med.
mikrobiologija s parazitologijom
Poliklinika za kliničku mikrobiologiju s parazitologijom "Dr. Zora Profozić"_________________
[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]ŠTO ME NE UBIJE..... POŽALIT ĆE ŠTO NIJE
Ja sam sebična, nestrpljiva i pomalo nesigurna. Ja pravim greške, ponekad' se ne znam kontrolirati, ponekad' sam teška za podnijeti. Ali ako se ne možeš nositi sa mnom kada sam najgora, onda me sigurno ne zaslužuješ ni kada sam NAJBOLJA

NISAM LJUBOMORNA ni na koga,naprotiv,kad je netko bolji od mene,divim mu se.NIKOGA NE MRZIM,samo neke osobe vise volim,neke manje.NE ZANIMA ME tudji zivot,jer mi je dovoljan moj.NE VOLIM imati neprijatelje,a prijatelji su mi nesto najvrijednije!NE VOLIM svakog,ali za one koje volim zivot dajem!OSOBA SAM,GRIJESIM.ali ipak VOLIM zivot,jer je jedan jedini.I SVI pricaju da me znaju.A ZNAJU MI SAMO IME...
[Vrh] Go down
LuLu
Supermoderator
Supermoderator
avatar

Join date : 10.08.2009
Age : 38
Lokacija : tamo tamo daleko

PostajNaslov: Re: SVE O SPERMIOGRAMU   pon tra 25, 2011 12:58 pm

Analizom sjemena mjeri se njegova količina, te broj i kvaliteta spermija. Spermiogram je obično jedan od prvih testova koji se rade kako bi se utvrdilo postoji li kod muškarca problem zbog kojeg je otežano začeće djeteta.
Analiza sjemena
Kako se uzima uzorak sjemena
Što utječe na rezultate analize sjemena
Što treba imati na umu
Analiza sjemena
Preporučljivo je dva do sedam dana prije analize sjemena suzdržati se od seksualnih aktivnosti koje rezultiraju ejakulacijom, što će osigurati najveći broj spermija u ejakulatu i povećati pouzdanost rezultata testa.
Smatra se da je kod otprilike jedne trećine neplodnih parova nemogućnost začeća uzrokovana nekim problemom sa sjemenom. Analizom sjemena mogu se dobiti brojne informacije:

•Količina sjemena koja se izbacuje u jednoj ejakulaciji.
•Vrijeme likvefakcije, odnosno vrijeme koje je potrebno da plazma u sjemenoj tekućini prijeđe u tekuće stanje nakon zgrušavanja koje nastupa neposredno nakon ejakulacije. Normalno je za taj proces potrebno oko 20 minuta.
•Broj spermija u jednom mililitru sjemena jedne ejakulacije.
•Morfologija spermija, odnosno građa i postotak normalno oblikovanih spermija.
•Pokretljivost spermija, koji moraju imati sposobnost plivanja prema naprijed, kako bi mogli stići do jajne stanice i oploditi je.
•pH-vrijednost, to jest kiselost (nizak pH) ili lužnatost (visoki pH) sjemena.
•Broj bijelih krvnih stanica koje normalno nisu prisutne u sjemenu.
•Razina fruktoze u sjemenu koja spermijima osigurava energiju.
Sve ove informacije mogu se dobiti analizom jednog uzorka sjemena.

Zašto se radi analiza sjemena? Analiza sjemena se radi da bi se utvrdilo:

•postoji li kod muškarca neki problem zbog kojeg je otežano začeće djeteta
•je li operativni zahvat presijecanja sjemenovoda (vazektomija) uspješno proveden.
Kako se pripremiti za analizu sjemena? Preporučljivo je dva do sedam dana prije analize sjemena suzdržati se od seksualnih aktivnosti koje rezultiraju ejakulacijom, što će osigurati najveći broj spermija u ejakulatu i povećati pouzdanost rezultata testa. Poželjno je, ukoliko je moguće, seksualnu aktivnost ne izbjegavati dulje od jedan do dva tjedna prije provođenja testa, zbog toga što dugo razdoblje seksualne neaktivnosti može dovesti do slabije pokretljivosti spermija. Također, trebalo bi izbjegavati konzumiranje alkohola najmanje jedan dan prije izvođenja testa.


Kako se uzima uzorak sjemena
Najčešći i najpouzdaniji način uzimanja uzorka je masturbacija, te usmjeravanje ejakulata u čistu posudicu za uzimanje uzorka.
U svrhu provođenja analize potrebno je dati uzorak sjemena, obično ejakulacijom u čistu posudicu za uzimanje uzorka, što se može napraviti u posebnoj prostoriji ili kupaonici u liječničkoj ordinaciji ili na klinici. U slučaju da je mjesto stanovanja blizu liječničke ordinacije, moguće je i uzimanje uzorka kod kuće, npr. za vrijeme spolnog odnosa.

•Najčešći i najpouzdaniji način uzimanja uzorka je masturbacija, te usmjeravanje ejakulata u čistu posudicu za uzimanje uzorka.
•Uzorak sjemena moguće je uzeti i za vrijeme spolnog odnosa, prekidanjem odnosa prije ejakulacije (prekinuti odnos ili coitus interruptus), te ejakuliranjem u čistu posudicu za uzimanje uzorka.
•Još jedan način uzimanja uzorka sjemena za vrijeme spolnog odnosa je uz pomoć kondoma. U slučaju uporabe uobičajenih kondoma, potrebno ih je prije uporabe temeljito oprati i ukloniti sve tragove praha ili lubrikanta koji bi mogli uništiti spermije. Od liječnika je moguće dobiti poseban kondom koji ne sadrži sredstva za uništavanje spermija (spermicidna sredstva). Nakon ejakulacije potrebno je pažljivo skinuti kondom, njegov otvoreni kraj zavezati u čvor, te ga staviti u posudicu koja se može zatvoriti, za slučaj da kondom curi ili pukne.
Prije uzimanja uzorka sjemena kod kuće, preporučljivo je od liječnika zatražiti savjet i upute o rukovanju uzorkom. S obzirom na to da su moguća odstupanja u kvaliteti uzorka sjemena možda će trebati analizirati dva ili tri uzorka u razdoblju od tri mjeseca.

Da li testiranje boli? Uzimanje uzorka sjemena ne izaziva nikakvu tjelesnu neugodu. Moguće je, međutim, da određene metode uzimanja uzorka muškarca dovedu u nepriliku. Ukoliko je masturbacija iz nekog razloga neprihvatljiva, treba porazgovarati s liječnikom o drugim načinima uzimanja uzorka sjemena.

Rizici. Uzimanje uzorka sjemena nije povezano s nikakvim rizikom.

Rezultati. Rezultati analize sjemena obično su gotovi sljedeći dan. Ukoliko rezultati pokažu mali broj spermija ili visoki postotak abnormalnosti mogu se napraviti dodatni testovi, npr. mjerenje razine hormona kao što su testosteron, luteinizacijski hormon (LH), folikostimulacijski hormon (FSH) ili prolaktin. Možda će, u slučaju izuzetno malog broja spermija ili njihove loše pokretljivosti, biti potrebno napraviti biopsiju testisa radi daljnje evaluacije.


Što utječe na rezultate analize sjemena
Na smanjenje broja spermija mogu utjecati konzumiranja alkohola, cigareta ili marihuane.
Veliki broj čimbenika može utjecati na rezultat analize sjemena:

•Smanjenje broja spermija mogu uzrokovati neki lijekovi (kao što su cimetidin i neki od lijekova koji se koriste u liječenju karcinoma), te muški i ženski hormoni (testosteron, estrogen).
•Također na smanjenje broja spermija mogu utjecati i konzumiranja alkohola, cigareta ili marihuane.
•Postoje i neke biljke koje mogu utjecati na rezultate analize sjemena. O njihovom konzumiranju potrebno je posavjetovati se sa svojim liječnikom.
•Ukoliko se uzorak sjemena ohladi, rezultati testa pokretljivosti spermija pokazivat će nerealno lošu pokretljivost.
•Izloženost radijaciji i neke kemikalije (poput određenih pesticida ili spermicida) također mogu utjecati na smanjenje broja spermija, njihovu slabu pokretljivost ili povećanje broja abnormalnih spermija.
•Ukoliko uzorak sjemena nije uzet u cijelosti (što se može dogoditi kada se uzorak uzima nekom drugom metodom, a ne masturbacijom) rezultati mjerenja količine ejakulata bit će netočni.
•Količina sjemena obično je veća ukoliko nekoliko dana ili dulje prije testiranja nije bilo ejakulacije.

Što treba imati na umu

Uz već navedene čimbenike koji utječu na analizu sjemena, vrijedi spomenuti i sljedeće:

•Ukoliko je uzorak sjemena uzet kod kuće potrebno ga je u kliniku ili laboratorij donijeti unutar sat vremena nakon ejakulacije.
•Prisutnost spermija u sjemenu muškarca kojemu je napravljena vazektomija znak je da operacija nije bila uspješna. U tom slučaju potrebno je provoditi neku drugu metodu zaštite od začeća.
•Kod muškarca čija je majka za vrijeme trudnoće uzimala lijek dietilstibestrol (DES) postoji povećana mogućnost za neplodnost.
•U svrhu utvrđivanja sposobnosti plivanja spermija kroz sluz grlića maternice partnerice moguće je napraviti postkoitalni test, odnosno uzeti uzorak sluzi grlića maternice i sjemena iz vagine nakon spolnog odnosa, te pod mikroskopom promatrati aktivnost spermija. Ako se spermiji drže zajedno i ne plivaju prema naprijed, to može ukazivati da u sluzi vrata maternice postoje antitijela protiv spermija.
o autoru
Ivica Mokos, dr. med., specijalist urolog
urologija_________________
[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]ŠTO ME NE UBIJE..... POŽALIT ĆE ŠTO NIJE
Ja sam sebična, nestrpljiva i pomalo nesigurna. Ja pravim greške, ponekad' se ne znam kontrolirati, ponekad' sam teška za podnijeti. Ali ako se ne možeš nositi sa mnom kada sam najgora, onda me sigurno ne zaslužuješ ni kada sam NAJBOLJA

NISAM LJUBOMORNA ni na koga,naprotiv,kad je netko bolji od mene,divim mu se.NIKOGA NE MRZIM,samo neke osobe vise volim,neke manje.NE ZANIMA ME tudji zivot,jer mi je dovoljan moj.NE VOLIM imati neprijatelje,a prijatelji su mi nesto najvrijednije!NE VOLIM svakog,ali za one koje volim zivot dajem!OSOBA SAM,GRIJESIM.ali ipak VOLIM zivot,jer je jedan jedini.I SVI pricaju da me znaju.A ZNAJU MI SAMO IME...
[Vrh] Go down
Sponsored content
PostajNaslov: Re: SVE O SPERMIOGRAMU   

[Vrh] Go down
 
SVE O SPERMIOGRAMU
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
All4kids :: Roditeljstvo :: Priprema za trudnoću :: Neplodnost i dnevnik trudilica-
Forum(o)Bir: