All4kids
All4kids

Interaktivni savjetnik za roditelje i sve koji to žele biti
 
Početna stranicaRegistracijaLogin
studeni 2018
ponutosričetpetsubned
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
CalendarCalendar
Latest topics
» MLJEČNI ZUBIĆI- BAŠ SVE O NJIMA
pet tra 03, 2015 12:25 pm by Kreativka

» CARSKI REZ
sri oľu 25, 2015 1:31 pm by Kreativka

» AUTOSJEDALICE GRUPA I-II-III 9-36kg
pet kol 22, 2014 1:10 am by moja lu

» Iskrivljena stopala
sub svi 17, 2014 11:28 pm by moja lu

» Graco-Evo kolica...
pet svi 16, 2014 9:51 pm by janaelena

» INHALATOR I INHALIRANJE
uto svi 06, 2014 10:26 am by tina25

» buggypod
uto oľu 11, 2014 9:54 pm by tina25

» TOP 10 POKLONA ZA 5 ROĐENDAN
pon pro 23, 2013 11:43 am by leobaby

» UČILICE, SUNČICE, HLAPIĆ I SL.
pon stu 25, 2013 1:08 am by Branka

» hello...
čet stu 14, 2013 6:06 pm by leobaby

Top posters
Aleksandra
 
moja lu
 
Netty
 
Branka
 
LuLu
 
boyd
 
Maja
 
Daisy
 
aneris
 
vejanka
 
Login
Korisničko ime:
Zaporka:
Loginiraj me automatski: 
:: Zaboravih zaporku
Online
Ukupno je: 3 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 3 gostiju.

/

Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 73, dana pon kol 07, 2017 8:11 am.

Share | 
 

 HEPATITIS B

Go down 
Autor/icaPoruka
LuLu
Supermoderator
Supermoderator
avatar

Join date : 10.08.2009
Age : 39
Lokacija : tamo tamo daleko

PostajNaslov: HEPATITIS B   sub lip 19, 2010 2:18 am

Hepatitis B - još uvijek najčešće spolno prenosivi hepatitis u Hrvatskoj


Hepatitis B je značajan javno-zdravstveni problem. Trećina svjetske populacije ima serološke znakove aktualne ili preboljele infekcije, a 350 milijuna ljudi je kronično inficirano.


Liječenje hepatitisa B
1. Terapija teškog akutnog hepatitisa B
2. Terapija kroničnog hepatitisa B
Rezultati terapije
Literatura:

U razvijenim se zemljama hepatitis B najčešće prenosi seksualnim putem. Podaci iz SAD-a pokazuju da je seksualni kontakt izvor infekcije u 65% bolesnika, od čega 40% putem heteroseksualnih kontakata, a 25% preko homoseksualnih kontakata.


Jetrena bolest uzrokovana s HBV uzrokuje preko milijun smrtnih ishoda kao posljedica dekompenzirane ciroze jetre i hepatocelularnog karcinoma. Hepatitis B je indikacija za 5-10% transplantacija jetre u svijetu.

Hepatitis B se prenosi kontaktom s krvlju i tjelesnim tekućinama, gdje je hepatitis B virus 50-100 puta infektivniji od HIV-a. Predominantni načini prijenosa ovise o geografskom području i higijenskim uvjetima. U razvijenim se zemljama hepatitis B najčešće prenosi seksualnim putem. Podaci iz SAD-a pokazuju da je seksualni kontakt izvor infekcije u 65% bolesnika, od čega 40% putem heteroseksualnih kontakata, a 25% preko homoseksualnih kontakata. Sljedeći najčešći put infekcije je korištenje nečistih igala kod intravenskih ovisnika o drogama (15%), gdje perkutani prijenos uključuje i tetovažu, akupunkturu i piercing. U nerazvijenim zemljama je najčešći način prijenosa vertikalni (perinatalni) prijenos i prijenos s djeteta na dijete, te administriranje nesigurnih transfuzija krvi i krvnih produkata.
Rizik kroniciteta ovisi o dobi u času infekcije, odnosno o imunološkoj zrelosti zaražene osobe. Tako će se kronični hepatitis B razviti u 90% novorođenčadi, u 50% zaraženih osoba u ranom djetinjstvu, u više od 50% imunokompromitiranih odraslih osoba te u manje od 5% inače zdravih odraslih osoba.Liječenje hepatitisa B

Stavovi izneseni u ovom radu konzistentni su s važećim konsenzusom EASL-a (1) i s hrvatskim konzenzusom (2).

Ciljevi liječenja virusnog hepatitisa jesu eradikacija virusa u ranoj fazi bolesti, a time i prevencija razvoja ciroze i hepatocelularnog karcinoma. U kroničnoj je bolesti najvažnije postići trajnu supresiju replikacije HBV.

Lijekovi za hepatitis B koji su trenutno odobreni u Europi su konvencionalni i pegilirani interferon-alfa, L-nukleozidi lamivudin i telbivudin, analog deoksiguanozina entekavir, te aciklički fosfonati nukleozida adefovir i tenofovir.

Analozi nukleozida/nukleotida dijele su u dvije skupine:
a) umjereno djelotvorni s niskom genetskom barijerom za rezistenciju (lamivudine, telbivudine);

b) visoko-djelotvorni s visokom barijerom za rezistenciju i s kasnom pojavom rezistencije (entekavir, adefovir, tenofovir).

Glede indikacija za terapiju, ključna je HDV DNA koncentracija. Uobičajene indikacije za terapiju su: serumski HBV DNA >2000 IU/ml (>10.000 kopija/ml), povišen serumski ALT (2x), umjerena do teška nekroinflamatorna aktivnost i/ili fibroza. Trudnoća je u pravilu kontraindikacija za terapiju.1. Terapija teškog akutnog hepatitisa B

U slučaju akutnog hepatitisa B, u 95-99% odraslih osoba doći će do izliječenja uz serokonverziju u antiHBs bez terapije. Neki bolesnici s fulminantnim hepatitisom ili s protrahiranim teškim akutnim hepatitisom mogu se uspješno liječiti s analozima nukleotida/nukleozida, gdje treba koristiti lijekove s visokom barijerom za rezistenciju (entekavir ili tenofovir). Terapiju treba davati kroz najmanje 3 mjeseca nakon serokonverzije u antiHBs, odnosno najmanje 6 mjeseci nakon HBeAg serokonverzije bez gubitka HBsAg (3). Klinički je važno razlikovati ovaj oblik bolesti od reaktivacije kroničnog hepatitisa B.2. Terapija kroničnog hepatitisa B

Osnovne strategije liječenja su:
a) terapija ograničenog trajanja s pegiliranim interferonom-alfa ili s analozima nukleotida/nukleozida s ciljem postizanja trajnog virusnog odgovora nakon prekida terapije;

b) dugotrajna terapija s analozima nukleotida/nukleozida gdje se ne može postići trajni virusni odgovor bez terapije.

Terapija ograničenog trajanja: pegilirani interferon-alfa daje se kao monoterapija kroz 48 tjedana u bolesnika s povišenim ALT i niskom viremijom. U slučaju HBeAg-negativnih bolesnika kombinacija s lamivudinom rezultirala je boljim odgovorom tijekom terapije, no nije bilo poboljšanog trajnog virusnog odgovora. Kombinacije s drugim analozima nukleotida/nukleozida nisu testirane i ne preporučuju se. U slučaju analoga nukleotida/nukleozida, treba inicijalno dati entekavir ili tenofovir. U slučaju HBeAg serokonverzije treba produžiti terapiju kroz 6-12 mjeseci. U tim se okolnostima postiže trajni odgovor u 80% bolesnika.

Dugotrajna terapija: daju se analozi nukleotida/nukleozida, a prva linija terapije su tenofovir i entekavir.

Problemi u terapiji
Primarna rezistencija na analoge nukleotida/nukleozida je rijetka, nešto češća s adefovirom. Kod takvih je bolesnika potrebno odmah provjeriti "compliance", a ako se radi o bolesniku koji je redovito uzimao terapiju, treba identificirati mutacije virusne polimeraze odgovorne za rezistenciju i brzo promijeniti lijek (s tenofovirom ili entekavirom).
Parcijalni virusni odgovor može se javiti kod svih analoga nukleotida/nukleozida. I ovdje treba provjeriti "compliance", a potom zamijeniti lijek s djelotvornijim s kojim ne dijeli "cross-resistance".
"Virological breakthrough" označava stanje povišenja ALT i ponovne pojave viremije nakon inicijalne normalizacije ALT i klirensa virusa. U pravili se radi o pojavi rezistencije virusa. Potrebno je brzo identificirati mutacije kodona polimeraze i promijeniti lijek.
Virusna rezistencija je značajan problem u terapiji s analozima nukleotida/nukleozida. Potrebno je odmah dati terapiju spasa ("rescue therapy"), a to je lijek na koji virus nije rezistentan.Rezultati terapije

Rezultati terapije:
a) HBeAg (+): u bolesnika naivnih na terapiju postiže se e-serokonverzija nakon 2 godine u oko 30% bolesnika uz terapiju svim dostupnim lijekovima. Produženjem terapije može se podići stupanj e-serokonverzije nešto iznad 40%, ali uz značajan porast rezistencije virusa na lijekove. Nestanak HBsAg nakon godine dana terapije postiže se u 3-4% bolesnika s pegiliranim interferonom-alfa, u 1% s lamivudinom, u 2-3% s entekaviromi tenofovirom te u 0% s adefovirom.

b) HBeAg (-): HBV DNA je nedetektabilna nakon jedne godine terapije u 50-80% bolesnika, gdje se produženjem terapije može taj rezultat još popraviti, ali uz značajan porast razistencije. U ovih je bolesnika gubitak HbsAg nakon jedne godine terapije 3% s pegiliranim interferonom-alfa, a 0% s analozima nukleotida/nukleozida.

c) Ciroza jetre: terapija se ne bazira na ALT. Interferon-? nosi rizik sepse i dekompenzacije jetre, te ga se koristi samo u dobro kompenziranih bolesnika (4).
Primarno se koriste analozi nukleotida/nukleozida s niskim rizikom rezistencije (entekavir, tenofovir). Ukoliko viremija perzistira nakon 48 tjedana terapije treba dodati lijek bez "cross-resistance". Klinički je važno razlikovati dekompenzaciju jetre zbog egzacerbacije bolesti od rezistencije na lijek i "non-compliance".

d) Dekompenzirana ciroza: bolesnike treba liječiti u specijaliziranim odjelima, jer se radi o kandidatima za transplantaciju jetre. Terapija je indicirana i kod niske viremije kako bi se prevenirala rekurentna reaktivacija bolesti. Lijekovi izbora su entekavir ili tenofovir (5).

e) Profilaktička terapija prije imunosupresije ili kemoterapije
Rizik reaktivacije bolesti je u tim okolnostima visok. Sve bi bolesnike trebalo testirati na HBsAg i antiHBc te vakcinirati seronegativne (6). Bolesnike s viremijom treba liječiti analozima nukleotida/nukleozida tijekom terapije te 12 mjeseci nakon prekida terapije. Iskustva postoje s lamivudinom, no preferiraju se entekavir ili tenofovir.

f) HBV - HCV koinfekcija
U većine je bolesnika HBV DNA niska ili nedetektabilna, a za aktivnost bolesti je odgovoran HCV. Stoga bolesnike treba liječiti pegiliranim interferonom i ribavirinom (7). Trajni virusni odgovor postiže se u istom broju bolesnika kao i kod monoinficiranih bolesnika (8). Nakon klirensa HCV može doći do reaktivacije HBV infekcije, te takve bolesnike treba liječiti s analozima nukleotida/nukleozida.

g) HBV-HIV koinfekcija
U ovih je bolesnika povećan rizik za razvoj ciroze jetre. (9) Terapija HIV infekcije može dovesti do reaktivacije HBV infekcije zbog imune restitucije. Indikacije za terapiju hepatitisa B su iste kao i za HIV-negativne bolesnike. Treba liječiti obe infekcije simultano. Ispitan protokol je kombinacija tenofovira s emtricitabinom i lijekom djelotvornim za HIV (10). Lamivudin, entekavir i tenofovir djelotvorni su protiv oba virusa, no ne smije ih se koristiti kao monoterapiju.


pliva hr

_________________
[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]ŠTO ME NE UBIJE..... POŽALIT ĆE ŠTO NIJE
Ja sam sebična, nestrpljiva i pomalo nesigurna. Ja pravim greške, ponekad' se ne znam kontrolirati, ponekad' sam teška za podnijeti. Ali ako se ne možeš nositi sa mnom kada sam najgora, onda me sigurno ne zaslužuješ ni kada sam NAJBOLJA

NISAM LJUBOMORNA ni na koga,naprotiv,kad je netko bolji od mene,divim mu se.NIKOGA NE MRZIM,samo neke osobe vise volim,neke manje.NE ZANIMA ME tudji zivot,jer mi je dovoljan moj.NE VOLIM imati neprijatelje,a prijatelji su mi nesto najvrijednije!NE VOLIM svakog,ali za one koje volim zivot dajem!OSOBA SAM,GRIJESIM.ali ipak VOLIM zivot,jer je jedan jedini.I SVI pricaju da me znaju.A ZNAJU MI SAMO IME...
[Vrh] Go down
 
HEPATITIS B
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Hepatitis C, tihi ubojica

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
All4kids :: Roditeljstvo :: Mama i tata :: Škrinjica zdravlja by Lulu :: U bolesti i zdravlju-
Forum(o)Bir: